1. Динстан зеленчук
Преку растечката свест за здрава исхрана, се зголемува употребата на рерната со функција на водена пареа. За да може лесно да се вадат и складираат садовите од овие печки, има садопери што се направени по нарачка за да одговараат на повеќето садови од рерната. Така да кога ќе заврши краткото динстање, влажниот сад лесно да може да се исцеди преку садоперот. На овој начин избегнувате мокрење на работната плоча (плотна). Специјално дизајнираното корито овозможува оптимална положба на садовите GN (види слика подолу).
2. Полесно цедење на тестенините
Во едно домаќинство со деца, тестото / тестенините се на редовното мени. Подготвувањето е брзо, лесно и вкусно дури и за најмалите членови на семејството. Единствената тешкотија е да се исцеди голем и тежок контејнер. Особено во случаи кога кујната е опремена со помал садопер. Потоа стискањето во цедалка често оди наопаку, бидејќи е тешко да се чуваат две јадења истовремено. Овде од голема помош можат да бидат садоперите од нерѓосувачки челик (INOX), бидејќи не’рѓосувачкиот челик е антибактериски материјал и не е проблем ако храната падне во садоперот.
3. Изладете ги доматите во ледена вода пред бланширање
Домашниот сос од домати секогаш оди добро со шпагети. Тоа не е можно без излупени домати, а најлесно се подготвуваат над мијалникот. Бланширањето, кое функционира така што кратко сварените домати се подложуваат на ладење со потопување во ледена вода, најлесно се прави во садоперот. Низ шините во садоперот, низ топлата тава и ладниот садопер, садоперот не е подложен на никаков напон поради разликата во температурата. Кората од доматот многу лесно се отстранува по ладењето, а доматите може да се користат за да се направи совршен домашен сос.
4. Секогаш добро измијте ја салатата пред подготовка
Потребна ни е и многу вода за да подготвиме салата од сопствениот двор, па затоа е идеално место во садоперот. Откако ќе се избрише салатата, листовите мора да се потопат во вода и да се измијат кратко, но темелно. Ова треба да се повтори еднаш или двапати ако листовите се многу валкани. Избегнувајте предолго да ја миете салатата со вода, бидејќи на тој начин есенцијалните состојки од листовите се губат во водата. Салатите кои се купуваат во супермаркет немаат потреба од толку многу миење затоа што се веќе претходно испрани пред да се пуштат во продажба. Сепак, сè уште се препорачува кратко прскање со свежа вода, бидејќи салатите често се спакувани во пластични кеси или поминале низ многу раце.