Што да направите кога славината прска?

Тоа е моментот кој ни се случува на сите нас. Застануваме во кујната пред садоперот, ја оставаме водата да тече и наеднаш водата почнува неконтролирано да прска од чешмата. Во најлош случај добиваме дури и непланирано туширање. Вакво нешто може да ни биде крајно досадно, а главната причина за тоа се наслаги на бигор кои со текот на времето се акумулираат во славината. За среќа, имаме неколку едноставни совети за што да направите кога славината прска.

Она што ја разликува тврдата од меката вода

Во зависност од регионот во кој живееме, водата има различна тврдост. Постојат три класификации на тврдост на водата: мека, средна и тврда. Цврстината зависи од количината на минералите на калциум и магнезиум содржани во водата, т.е. во зависност од почвата низ која поминува водата: колку повеќе камењата имаат магнезиум и калциум, толку водата станува поцврста. Во Македонија водата е обично средна и тврда, што доведува до формирање на големи наслаги на бигор. Ова може да се види и кај другите апарати за домаќинство, како што е машината за перење, која ќе троши повеќе енергија и детергент за да ја изврши истата работа.

Водата со многу бигор се таложи со текот на времето

Ако сте од северните делови на Македонија, тогаш најверојатно сте наишле на овој проблем. Но, и во другите делови на Македонија,  луѓето често се жалат на наслаги на бигор во славината или мијалникот.

Од една страна тоа е проблем бидејќи овој бел талог не е баш убав за гледање, а од друга страна најчесто го загрозува протокот и функционалноста на славината.

Оцет против бигор

Со редовно чистење, може да се отстрани проблемот со таложење на бигор. Опција која е поволна и ја штити нашата околина е да помешаме малку лимонов оцет со топла вода. Едноставно поминете со волшебна крпа преку мрежата за пералтор на врвот на славината, или дури и тријте со четка за заби додека не се отстрани слојот од бигор. Доколку не се преземат овие редовни мерки за одржување, се создаваат големи наслаги на бигор, кој подоцна бара поголем напор за отстранување.

Отстранување на бигор

Наслаги од бигор на славината често се забележуваат кога веќе е доцна. Дури и без редовно одржување, веројатноста за повеќеслојни депозити ќе биде висока. Затоа, внимавајте редовно да ја чистите влагата за да обезбедите долговечност на славината. Честопати, аераторот на горниот дел од славината може да се одврти и исчисти. За да го направите ова, проверете го механизмот за одвртување на славината и не заборавајте да добиете упатства кога купувате славина. Се разбира, можете да го контактирате нашето седиште во секое време за да дознаете што е механизмот.

Замена на аератор

Овде ставаме пример за BLANCO Culina-S. Редовното одржување на славината вклучува редовно чистење на аераторот, што служи за добивање млаз вода без прскање. Но, ако аераторот е затнат поради наслаги од бигор, тој не може да ја исполни својата задача. Затоа ви препорачуваме да го извадите аераторот (со соодветна алатка) од чешмата и да го ставите во вода измешана со лимонов оцет да делува преку ноќ.

Во зависност од моделот, аераторот се отстранува на поинаков начин. Оваа слика го прикажува отстранувањето на славината BLANCO Linus-S.

Shopping Cart