Во студените зимски месеци, регионалните сорти на зеленчук и овошје се многу ретки. Затоа многу семејства ја вадат од замрзнувачот храната што ја замрзнале наесен. Плодовите полни со сончева енергија и зеленчукот богат со витамини може лесно да се одржуваат, може да се замрзнат и до половина година.
Правилно замрзнување на овошје и зеленчук
Дури и со замрзнатото, мора да се внимава на одреден рок на траење, кој е околу половина година за овошјето и зеленчукот. Идеално, тие не треба да останат подолго во замрзнувачот. Бидејќи и во замрзната состојба доаѓа до губење на хранливата вредност: по 4 месеци 15% од содржаните витамини, а по една година дури 55%.
Овие намирници честопати се бланширале накратко пред да се замрзнат. При бланширање, овошјето и зеленчукот накратко се потопуваат во топла вода и се отстрануваат по неколку минути и се ладат со ладна вода. Процесот на ладење се прекинува со ладење во ледена вода (2-3°C), а со тоа се зачувуваат нутритивните вредности. Значи, длабоко замрзнатата храна тогаш е речиси здрава како и свежата.
Кој е најдобриот начин да се помогне во одмрзнувањето?
При одмрзнување и приготвување на храната, постојат неколку ставки на кои треба да се внимава за да се задржат вредните хранливи вредности. Овие ставки ја вклучуваат неприкосновената состојба на производната стока (овошје, зеленчук), бербата во вистинско време на зреење, како и брзата обработка на храната
Зеленчукот дури и не мора да се одмрзнува
Зеленчукот најчесто се користи замрзнат. Непосредно пред јадење, варете 3 минути во зовриена вода, бидејќи тоа е најдобриот начин за зачувување на витамините. Се разбира, тука има одредени исклучоци, како на пр компир. Компирите не поднесуваат ледено доба. Замрзнати во зовриена состојба, кога ќе се одмрзнат, стануваат благи, додека суровиот компир ја претвора енергијата во шеќер и го губи вкусот. Исто така, овошјето и зеленчукот, кои содржат многу вода и се чувствителни, не поднесуваат ладно: салатите, доматите, ротквиците и краставиците не треба да се замрзнуваат.
Овошјето најдобро се одмрзнува полека
Чувствителна храна како на пр. бобинки најдобро е да се “пред-замрзнат”, за да не се држат еден до друг. За тоа најдобро е бобинките да се наредат на поголема чинија и да се стават во замрзнувач додека не почнат да замрзнуваат. Само после тоа, ставете сè во една кеса или сад и насочете го во замрзнувачот.
Најважните совети за правилно одмрзнување
- Кога одмрзнувате замрзнати производи, проверете дали храната е сува. Односно да не дојде во контакт со течноста за одмрзнување. Додатоци од нерѓосувачки челик, како што се шини, решетки или садови, се најдобри за ова.
- Доколку е можно, обработете ја длабоко замрзнатата храна во рок од 24 часа по одмрзнувањето.
- Длабоко замрзнатиот зеленчук не треба да се одмрзнува, туку да се подготвува во сè уште замрзната состојба, во спротивно ќе ја изгуби својата хранлива вредност. За да се доведе загубата на минимум, зеленчукот треба да се готви кратко.
Се надеваме дека ви дадовме неколку корисни совети.