Имате мала кујна?

Кога вашата кујна е мала, мора најдобро да ја искористите секоја педа. Овде ништо не треба да се остави на случајноста, па затоа организацијата до најмалите детали е многу важна.

Донесете мир преку подобра организација.

Преферирајте кабинети кои имаат чиста оптика, на пр. со фронтови кои носат мир во собата. Но, тоа не значи дека треба да се откажете од отворените полици и барови. Со лизгачки системи – фиоки или корпи од нерѓосувачки челик – можете удобно да пристапите до вашите ормари. Ако има недостиг на простор за складирање, целата длабочина на елементите треба целосно да се искористи.

Со светлина до потопла атмосфера

Осветлувањето исто така игра многу важна улога овде. Помалите, вртливи розети на таванот или на рефлекторите во шините ќе ви дадат добра распределба на светлината, додека закачените светилки/лустери визуелно ќе ви го намалат просторот.

Погрижете се да има дополнително светло под горните елементи и над работната плоча. Ова е особено важно на места каде што нема природна светлина.

Прилагодете ја вратата

Доколку е потребно, вратите кои ја делат просторијата во која е кујната може да се монтираат и обратно, односно отворени кон надвор. Тие исто така може да се заменат со лизгачки врати или вратата може целосно да се отстрани. 

Проблем со мала работна површина

Работната површина е секогаш премала. Сепак, постојат различни решенија за овој проблем, како што се панел што се лизга под работната површина или преклопна маса поставена на ѕид или под прозорецот.

Посебно е корисно да се прошири работната површина каде што секако се прави подготовка на храна. Поголемиот дел од работата во подготовката на храната секако се врши над садоперот. Од таа причина, садоперите не се користат само за миење садови, туку и за подготовка на храна преку нивните дополнителни функционалности.

Садопер во целосна функционалност

Во мала кујна, неопходна е ефикасност на работниот процес. Значи, површината на садоперот треба да биде добро испланирана. Има садопери со специјални додатоци кои ја олеснуваат работата со садоперот. Затоа е важно да размислите што најчесто правите над садоперот. Овошјето и зеленчукот често се мијат овде, а се сецкаат веднаш до нив. Овде се празнат тенџерињата и другиот прибор. Овде ставате и послужавник под вода за да ја омекнете тврдоглавата нечистотија итн.

Ако го погледнете од гледна точка на подготовка на храната, разниот прибор може да ви даде дополнителна функционалност во подготовката. Затоа што тогаш, на пр. даската за сечење која може да се постави и на површината за одводнување и над мијалникот, е многу практична.

Садоперот е место за подготовка на храна

На пример. интегрираниот мезанин на лавабото BLANCO Etagon ви дава дополнително ниво, т.е. мезанин на кој може да се работи. Шините кои одат со мијалникот и кои можат да се постават на тој меѓукат се идеални за поставување садови. Во овој случај, на пр. зеленчукот може да се исецка на даска за сечење поставена над шините, така што сецканата содржина се става директно во садот.

Со оваа функционалност, создавате поголема слобода во подготвувањето храна за семејството и пријателите, иако просторот во кујната е компактен.

Shopping Cart