Идеална висина на вашата кујна

Кога планирате нова кујна, покрај вкусот и изборот, многу е важно кујната да ја прилагодите и на сопствената висина на телото. Меѓутоа, за да не биде индивидуално правило, постојат одредени стандардни мерки кои можат да послужат како водич при планирањето на изградбата на кујната.

Идеалните мерки за работна висина се одредуваат според висината на лактот

Најважната мерка при планирање на кујна е работната висина. Се мери висината меѓу подот и свитканиот лакт, каде што рамената се благо свиткани нанапред – како во природната ситуација кога се меша храна во шерпа. Добиената висина се намалува за 10-15 cm и со тоа се добива идеална работна висина.

Простор за стапалата преку столбната плоча

Доколку при планирањето не внимававте на просторот на стапалото, ќе имате проблеми со удирање на прстите во долните елементи во кујната. Овде, стандардните мерења се движат помеѓу 10-20 cm во висина, кои се повлекуваат за 8-10 cm (види скица погоре), за да не се изгуби драгоцениот простор за фиоки.

Бидете внимателни кога ја планирате положбата на кабинетите и фиоките

За хармоничен тек на работа во кујната, потребно е да се внимава на сиот корисен и често користен кујнски прибор на дофат на раката, за да се избегне често истегнување и виткање. Така ќе го заштитите грбот.

Инсталација на ниво на очите

Особено интересна е висината на рамената и очите. Често има почесто користени намирници, садови, апарати и сл. Затоа најпристапното место треба добро да се користи. Послужавниците може да се стават во високи кабинети, бидејќи на тој начин може полесно да се манипулира со нив без да ви се напрега грбот. За идеална висина на вградување на рерната, како стандардна мерка се зема сопствената висина на рамената.

Shopping Cart